sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sacherkakkua suklaan ystäville

Äitienpäivä toimii tällä kertaa hyvänä syynä tehdä kakkua. Ei sillä, että siihen erityisesti tarvitsisi jonkun hyvän syyn. Aina voi tehdä kakkua. Mutta tosiaan, nyt voi kokeilla vaikka Sacherkakkua. Tämä Wienistä lähtöisin oleva kakku on varmasti mieluinen melkein kaikille.

Kakkua varten pitää verottaa omaa suklaavarastoaan jos sellainen on. Tai sitten vaan astella kauppaan ostamaan suklaata. Sekään ei koskaan voi olla väärin. Taloussuklaata siis tarvitaan yhteensä tuollainen 350 grammaa. Muita ainesosia ovat voi, sokeri, kananmunat, vehnäjauhot, leivinjauhe, kerma sekä tietysti aprikoosihillo tai -marmeladi.

Taikina aloitetaan sulattamalla kattilassa 200 grammaa suklaata ja 200 grammaa voita. Käytä alhaista lämpötilaa sulattamiseen. Samalla voikin vaahdottaa neljä kananmunaa kahden sokeridesin kanssa kovaksi vaahdoksi. Yleiskone on tässä taas hyödyllinen. Valmiiseen sokerimunavaahtoon lisätään siivilän kautta kaksi ja puoli desiä vehnäjauhoja, joiden sekaan on lisätty teelusikallinen leivinjauhetta. Älä kuitenkaan sekoita enää tässä vaiheessa seosta koneella, vaan kääntele jauhot sekaan. Hieman jäähtynyt voi-suklaaseos lusikoidaan myös sekaan ja sekoitetaan hyvin.

Valmis taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhoilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Muista valita sopivankokoinen vuoka, n. 24 senttinen halkaisijaltaan toimii esimerkiksi hyvin, jotta taikina mahtuu hyvin sinne, mutta ei jää liian ohueksi kerrokseksi. Kakku vaan 175-asteiseen uuniin, jossa se saa oleskella noin 30 minuuttia. Sen jälkeen lasketaan lämpötilaa 150:een asteeseen ja annetaan kakun olla siellä vielä toiset puoli tuntia.


Kakun tultua uunista ulos, annetaan sen jäähtyä hetkinen. Tämän jälkeen se kumotaan esimerkiksi leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Anna sen jälkeen kakun jäähtyä kunnolla, jonka jälkeen se leikataan kolmeen osaan. Mieluiten mahdollisimman tasakokoisiksi kerroksiksi.

Jos muistaa vielä näitä aikaisempia reseptejä, missä on tehty viimehetken ryntäyksiä kauppaan etsimään jotakin ainesosaa tai apuvälinettä, niin tämä oli taas yksi niistä kerroista. Kakku kun tuli uunista ulos ja meni parvekkeelle jäähtymään, niin siinä välissä tuli mieleen, että mihinköhän sen sitten laittaa, kun se piti saada ehjänä mukaan, kun kokki oli ottamassa sen mukaan vanhempiensa luokse. Prisma oli vielä auki siinä vaiheessa ja samalla tuli mitattua se, että sinne pääsee kahdeksassa minuutissa. Kakkukupu ja jalallinen kakkualusta mukaan ja kassan kautta takaisin kakun pariin.


Valele alimman kakkukerroksen päälle kerros aprikoosihilloa tai -marmeladia. Asettele seuraava kakkukerros sen päälle tarkasti ja toista hillon valelu myös toisen kerroksen päälle. Päällimmäinen kerros asetellaan jälleen tarkasti päälle ja annetaan asettua hetki. Pieni paino voi olla myös hyvä laittaa kakun päälle, jotta se painautuu tiiviiksi ja tasaiseksi. Alkuperäisessä Sacherkakussa kerroksia on vain kaksi ja aprikoosihilloa tulee keskelle sekä suklaakuorrutteen alle pintaan.


Hetken päästä voidaankin aloittaa kakun kuorruttaminen. Kuorrutetta varten sulatetaan 150 grammaa taloussuklaata ja 30 grammaa voita keskenään. Mikrossahan nuo sulavat ihan sutjakasti (10 sekuntiaa kerrallaan ja sekoitetaan välissä) tai sitten kattilassa. Lisää sulaneen suklaan ja voin sekaan puoli desiä kermaa. Sekoita vielä nämä yhteen ja anna jäähtyä hieman. Kaada kuorrutetta kakun päälle, levitä se tasaisesti ympäri kakkua, niin että myös reunat tulevat kuorrutetuiksi. Laita kakku jääkaappiin, että kuorrute myös jähmettyy paikalleen ja maku paranee. Jos ei ehdi antaa kakun olla yön yli, voi sen syödä hetikin.


Niin taiteellista tunnelmaa ei nyt ollut, että kokki olisi yrittänyt kirjailla päälle Sacher-tekstin suklaalla. Ehkä joku toinen kerta. Kaupasta löytyi myös mansikoita, joten niitä voi myös kakun kanssa nautiskella. Niin ja kermavaahtoa. Siinä on ihan hyvä kokonaisuus äitienpäiväksi ja mihin muuhunkin tilaisuuteen.


Resepti:

200 g voita
200 g taloussuklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Aprikoosimarmeladia


Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Kääntele vaahtoon mukaan vehnäjauho-leivinjauheseos ja lisää mukaan vähän jäähtynyt suklaa-voiseos. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa ensin puoli tuntia ja sen jälkeen 150-asteiseksi jäähtyneessä uunissa toiset puoli tuntia.

Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sokeroidulle leivinpaperille. Jäähdytä kunnolla ja leikkaa kolmeksi kakkukerrokseksi. Levitä aprikoosihilloa alimman palan päälle ja asettele sen päälle seuraava kerros. Toista aprikoosin lisäys tämän kerroksen lisäys ja asettele päälle päällimmäinen kerros.

Kuorrute:

150 grammaa suklaata
0,5 desiä kermaa
30 grammaa voita

Sulata suklaa ja voi. Lisää kerma sulaneeseen massaan. Kuorruta kakku päältä ja sivuilta tasaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit