lauantai 5. lokakuuta 2013

Karjalanpiirakkaa, munavoita ja kunnon ähky

munavoi
Tämä on taas näitä vähän pidemmän ajan projekteja, ainakin ideaalitilanteessa, joten varaa aikaa reilusti. Kaikkein paras on jos teet riisipuuron jo edellisenä päivänä. Ja hankit piirakkapulikan (siis sen vähän erilaiselta näyttävän kaulimen) jo etukäteen, ettei sitä taas tarvitse lähteä metsästämään juuri ennen projektia.

kaulin


Eli ei muuta kuin riisit kiehumaan. Lisää kattilaan vettä nelisen desiä ja sen alkaessa kiehua, lisää riisiä myös nelisen desiä. Toivottavasti kaikkien kattilat eivät rupea ääntelemään samallalailla kuin meidän. Hämmensi hetken aikaa, kun jostain kuuluu tunnistamaton ääni, mutta kauhahan se pohjaa pitkin liukuessaan äänteli. Hämmentämisestä puheenollen, sekoita riisiä, ettei se pala pohjaan. Kun vesi on imeytynyt riiseihin, lorauta sekaan 1,7 litraa maitoa. Kiehauta seos jatkuvasti hämmentäen, kunnes se kiehuu kunnolla, jonka jälkeen levyä tulee säätää pienemmälle, jotta seos hautuu hyvin. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin, ettei puuro edelleenkään tartu pohjaan. Kun puuro on valmista, anna sen jäähtyä.

karjalanpiirakka puuro

Sitten piirakoiden pariin. Mittaa kylmää vettä kaksi desiä, vehnäjauhoja 2,5 desiä ja ruisjauhoja toiset 2,5 desiä. Suolaa vielä teelusikallinen ja voita 25 grammaa. Sekoita vesi, jauhot ja suola keskenään. Siitä sitten vaan vaivaamaan taikinaa. Kun kaikki on kivasti sekaisin, sulata vielä voi ja vaivaa sekin sekaan. Jälleen kerran saa käyttää kevyttä väkivaltaa taikinan kanssa.

taikina

Taikinan ollessa tarpeeksi sitkeää voitkin sirotella ruisjauhoja alustalle ja alkaa muodostaa siitä tankoa. Sen jälkeen vaan tanko keskeltä halki, sen puolikas keskeltä halki ja niin edelleen. Toista kunnes sinulla on reilu kolmekymmentä pikkupalasta. Pyörittele palaset pikkupalloiksi ja litistä. Pian sinulla on monta pikkuruista "ameebaa" pöydälläsi; tosi virallinen termi taitaa olla kakkara. Ota pala kelmua, jonka alle voit laittaa nämä kakkarat, etteivät ne kuivahda liikaa.

kakkara

Nyt päästäänkin sitten piirakkapuikulan kanssa leikkimään. Kaulitse jokainen piirakkakakkara hyvin ohueksi ja melko laajaksi kuoreksi. Tämä operaatio vaatii vielä hyvän määrän jauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan tai piirakkapuikulaan. Nämä kuoret jälleen vaan kelmun alle suojaan, sillä ne kuivuvat varmasti hyvin helposti, niin ohuita kun ovat. Noin äkkiseltään noista tulevat mieleen meksikolaiset tacot.

karjalanpiirakka
piirakat pellillä

Sitten onkin aika ottaa jäähtynyt riisipuuro esiin. Levitä riisipuuroa taikinakuoreen ja rypytä kuori molemmin puolin tasaisesti. Valmiit piirakat laitetaan puhtaalle uunipellille, jolle on ripoteltu vähän ruisjauhoja tarttumisen estämiseksi. Leivinpaperia ei auta käyttää, sillä se ei pahemmin välitä niin korkeista lämpötiloista, mitä karjalanpiirakoiden paistaminen vaatii. Lämmitä uuni 275 asteeseen ja paista piirakoita noin 12 minuuttia. Sivele uunista tulleet piirakat välittömästi molemmilta puolilta voi-maitoseoksella.

karjalanpiiran voitelu

Nyt kun karjalanpiirakat ovat valmiina, kaipaavat ne lisukkeekseen enää munavoita. Keitä siis muutama muna kypsäksi, anna niiden jäähtyä ja murskaa ne haarukalla, sekoittaen samalla sekaan huoneenlämpöistä voita. Ripaus suolaa riittää tuomaan munavoin maun hyvin esille. Tästä munavoin tekemisestä toki nyt tuntuu löytyvän kahta eri koulukuntaa ja kokki tekikin oman munavoinsa eri tavalla. Munat otettiin käyttöön lämpimänä ja keltuaiset laitettiin muusiksi ja valkuaiset hienonnettiin erikseen. Lopuksi voi vielä sekaan ja suolaa tietysti tässäkin versiossa. Munavoi kruunaa karjalanpiirakat täydellisesti, joten ei muuta kuin nauttimaan.

kananmuna
Resepti:


Taikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2,5 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita

Puuro:
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
17 dl maitoa

Voiteluun:
75 g voita
2 dl maitoa

Keitä puuro. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä. Lisää maito, kiehauta, alenna lämpöä ja anna hautua. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin.

Valmista taikina sekoittamalla kuivat aineet veteen. Lisää lopuksi sulatettu voi ja vaivaa sekaan. Taikinan tulisi olla kiinteää ja sitkeää.

Pyöräytä taikinasta tanko, jonka leikkaat halki puolivälistä. Jatka puolittamista, kunnes sinulla on reilu 30 palasta. Pyörittele ne palloiksi ja litistä ne kakkaroiksi. Laita kelmun alle, jotta ne eivät kuivu. Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Levitä noin 2 ruokalusikallista riisipuuroa kuorta kohti, taita reunat kahdelta puolelta puuron päälle ja rypytä. Nosta suoraan pellille, jolle on ripoteltu ruisjauhoja. Paista 275 asteessa 10-12 minuuttia. Sivele uunista tulleet piirakat voi-maitoseoksella.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit