perjantai 25. lokakuuta 2013

Perunalepuskat; rieska siinä missä muutkin

Tämä on taas näitä kohtalaisen simppeleitä ja melko nopeita ohjeita, mutta se on ihan positiivinen asia jos sattuu olemaan vähän nälkä. Tai siis... Perunoiden paistamisessa uunissa menee kyllä aikaa, mutta siinä välissä pitää vaan kiinnittää huomio johonkin muuhun kuin siihen nälän tunteeseen. Itse kokeilin löytää internetin ihmeellisestä maailmasta lisätietoja lepuskoista, mutta muuta ei oikein irronnut, kuin se, että ne ovat ilmeisesti lähtöisin Suomen itäosista, ehkä jopa Savosta. Rieskojen sukua nämäkin, mutta nimi on maakunnallista alkuperää.

Aloitetaan hankkimalla kilon verran Rosamunda-perunoita. Kypsennä perunoita uunissa vajaan tunnin verran. Paistoaika riippuu täysin koosta ja nämä kyseiset potut olivat vähän suuremmanpuoleisia.


Kun perunat ovat kypsyneet, leikkaa ne halki ja koverra sisältö astiaan. Laita joukkoon 90 grammaa voita ja sekoita sähkövatkaimella. Lisää 1,5 desiä lämmintä maitoa pikkuhiljaa, niin että seoksesta tulee sileä ja aikalailla perunamuusimainen sose. Mausta suolalla ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pikaversioon käy hyvin tähteeksi jäänyt perunamuusi.

Sekoita perunasoseeseen puolet vehnäjauhoista, joita on 300-350 grammaa. Loput levitetään leivonta-alustalle ja perunasosetaikina kaadetaan niiden päälle. Pyörittele ja vaivaa loputkin jauhot sekaan, kunnes taikina on kiinteähkö. Rullaa taikinasta... öh... rulla ja leikkaa siitä viitisentoista ohutta, noin puoli senttiä paksua leipää. Pistele niitä pinnasta ja laita kevyesti jauhotetulle uunipellille.


Ensimmäisestä erästä tehtiin vähän paksumpia ja ne vielä pullistuivat hieman lisää uunissa. Paista noin 275:ssä asteessa liki kymmenen minuuttia. Tarkkaile taas tilannetta, etteivät ne kärvähdä. Ota uunista, anna hetken jäähtyä, ettei suu pala. Kannattaa sutia ylimääräiset jauhot pohjasta pois. Nauti sellaisenaan voin kanssa.Resepti:


1 kg Rosamunda-perunoita
90 g voita
1,5 dl maitoa
1,5 tl suolaa
350 g vehnäjauhoja

Kypsennä perunoita uunissa n. 50 minuuttia. Halkaise perunat ja koverra sisältö kulhoon. Lisää voi ja vatkaa soseeksi. Lisää maito vähän kerrallaan. Mausta suolalla ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina. Kaada loput jauhot työpöydälle, taikina päälle ja työstä taikinasta kiinteä vaivaamalla ja pyörittelemällä.

Rullaa taikinasta tanko ja tee siitä tasakokoisia paloja. Painele vehnäjauhoja apuna käyttäen paloista ohuita leipiä. Aseta jauhotetulle uunipellille ja pistele pintoihin reikiä haarukalla. Paista 275:ssä asteessa n. 10 minuuttia. Sudi ylimääräiset jauhot pois valmiiden leipien pohjista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit