sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Karpalomarmeladi; lisäkkeeksi melkein mihin vain

karpalohillo
Vielä ehtii hyvin marjasuolle karpaloita poimimaan, mutta jos lähellä ei ole soveltuvaa suomaastoa tai joku ryökäle on käynyt tyhjentämässä vakioapajat, niin kaupasta saa pakastekarpaloita.

suo
Tämän valmistus on taas aika simppeliä, joten kuka tahansa voi tehdä omaa marmeladia. Hilloa varten tarvitset nelisensataa grammaa marjoja, 300 grammaa hillosokeria, desin vettä ja erinäisiä mausteaineita. Tämä marmeladi maustetaan nyt kanelitangolla, vaniljatangolla, tähtianiksella ja appelsiininkuorella.

tähtianis vaniljatanko kanelitanko
tähtianis kanelitanko karpalo
Laita desi vettä ja marjat kattilaan ja kiehauta hetki, niin että marjat hieman hilloutuvat ja niiden rakenne pehmenee. Mausteet laitetaan appelsiininkuorta lukuunottamatta heti samaan syssyyn, eli kokonainen kanelitanko, vaniljatanko, josta siemenet on eroteltu ja tähtianis vain marjojen perässä kattilaan. Kun marjat ovat jo vähän hilloontuneet, lisää hillosokeri. Muista mausteista poiketen raastettu appelsiininkuori laitetaan mukaan vasta tässä vaiheessa. Anna kuplia noin viisitoista minuuttia. Marjoja saa vähän painellakin, jos haluaa rikkoa niiden rakennetta enemmän ja tehdä marmeladista tasaisempaa.

hillon purkitus
Kauho valmis marmeladi säilytyspurkkiin. Oman maun mukaan voit joko jättää maustetangot ja tähtianiksen purkkiin mukaan tai noukkia ne pois. Marmeladia tästä tulee sellainen pieni, sievä purkki täyteen, mutta jos sitä tekee suuremmalle porukalle käyttöön, kannattaa tehdä heti isompi annos.


Resepti: 


400 g karpaloita
300 g hillosokeria
1 dl vettä
kanelitanko
vaniljatanko
tähtianis
appelsiininkuorta

Marjat ja vesi kattilaan mausteiden kera. Anna kiehua hetki ja lisää sokeri marjojen hieman pehmennyttyä. Sekoita ja anna kuplia noin 15 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit