sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Uuniperunat; helppoa ja hyvää

uuniperuna täytteet

Nälkähän se taas iski, vaikka jääkaappi on täynnä karjalanpiirakoita edellisen blogipäivityksen jäljiltä. Tällä kertaa teki mieli jotain vähän kevyempää, mutta pikainen vilkaisu isoisoäidin keittokirjaan ei tarjonnut juurikaan apua. Sana "kevyt" ei löytynyt ainakaan K-kirjaimen kohdalta ja lähimpänä kirjainten perusteella olivat kermavaahto ja keuhkomuhennos. Ainakaan jälkimmäistä ei nyt tänään tehnyt mieli sitten yhtään, joten piti kehitellä jotain aivan muuta. Eli siis uuniperunoita. Täytteiksi tulee pippurinautaa ja katkarapuja, erikseen siis tietysti.

uuniperuna ainekset
Tätä varten tarvitset isoja Rosamunda-perunoita. Täytteitä kun on kaksi erilaista niin molemmat tarvitsevat vähän eri asioita. Pippurinautaleikkeiden kanssa tulee paprikaa ja persiljaa, kun taas katkaravut saavat seurakseen punasipulia ja tilliä. Yhteinen tekijä molemmilla täytteillä tulee olemaan kermaviili. Katkarapuja on noin 180 grammaa ja punasipuli on pienen puoleinen. Pippurinautaa on rasiassa 130 grammaa ja paprikasta riittää puolikas. Tilliä ja persiljaa voi laittaa oman maun mukaan. Kermaviiliä tuli kumpaankin noin 100 grammaa, mutta sitä saisi mielellään olla enemmänkin.

katkarapu

Laita uuni joutessasi lämpenemään 225:een asteeseen. Perunoille voit jo pukea niiden avaruuspuvut päälle, eli siis foliota vaan ympärille. Uunin lämmetessä ehdit hyvin pilkkoa muut ainekset pieneksi silpuksi. Katkarapuja kannattaa vähän puristella, jotta niistä lähtee ylimääräiset nesteet. Sekoita katkaravut, punasipuli ja tilli kermaviilin kanssa ja toista sama operaatio pippurinaudan, paprikan ja persiljan kanssa. Mausteeksi tarvitsee lisätä vain suolaa. Kaupasta löytyi tällä kertaa aivan mainioita Maldonin merisuolahiutaleita, joissa on savustettu maku. Se siis toimii vallan hyvin kummassakin täytteessä. 

kinkkutäyte
Uunikin on varmaan jo lämminnyt tässä välissä, niin heitä avaruusperunat sinne ritilälle noin puoleksi tunniksi. Täytteet saavat maustua keskenään jääkaapissa hetken aikaa. Kun perunat ovat lämmitelleet 225:ssä asteessa sen puolisen tuntia, laske lämpötila 200:aan asteeseen ja anna perunoiden olla vielä reilu puolen tuntia, ehkä jopa 45 minuuttia.

Ota perunat pois uunista, tee niihin viilto ja purista päistä, jolloin se aukeaa. Halutessasi voit laittaa halkeamaan pienen nokareen voita. Ja nyt poistamaan nälkää. Lopputuloksen kuvaus taas vei ikävän paljon aikaa, joten perunat tuli hotkaistua aika nopeasti, kun niiden kimppuun viimeinkin pääsi.   Molemmat täytteet onnistuivat mielestämme erittäin hyvin, joten näitä tehdään varmasti uudestaankin.

Täytteet:


Pippurinauta-paprika:
130 g pippurinautaleikkeleitä
1/2  paprika
100 g kermaviiliä (200 g)

Katkarapu-punasipuli:
180 g katkarapuja
1 pieni punasipuli
100 g kermaviiliä (200 g)


1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit