lauantai 12. lokakuuta 2013

Silakkaviikonloppu: silakkaa kolmella tavalla

Silakkarullat


Nyt on luvassa oikein kunnon teemanumero. Helsingin Sataman silakkamarkkinat jotenkin kummasti vaikuttivat tähän viikonlopun menuun, joten silakkaostoksille siis. Tässä illan mittaan tullaan tekemään silakkarullia uunissa, silakkapihvejä ja savustettuja silakoita. Eli käytännössä tällaisen kalaskeptikon unelmaviikonloppu. Toisaalta, jos kouluaikoina on saanut traumoja silakkapihveistä, niin tässä on nyt tilanne korjata tuo asia. Näistä toivottavasti tulee jotain paljon parempaa.

Ensimmäisenä vuoronsa saavat siis silakkarullat. Tätä varten kannattaa hankkia noin 400 grammaa silakoita. Muita tarvittavia ainesosia ovat väkiviinietikka, mustapippuri, suola, sokeri, tilli ja vettä. Eli helppoa kuin heinänteko.


Kääri silakat rullalle ja asettele uuninkestävään pannuun tai vuokaan. Sirottele tilli ja pippurit joukkoon sillälailla sopivasti ja kaada päälle väkiviinietikkavesiseosta. Väkiviinietikkaa siis 0,5 desiä ja vettä puolentoista desin verran. Siihen sekaan siis vielä sokeria yksi ruokalusikalline ja suolaa saman verran. Laita pannu uuniin 200:aan asteeseen ja anna paistua puolisen tuntia.


Savustetut silakat


Silakoiden lisäksi tätä varten tarvitaan savustuspussi, ellet sitten satu omistamaan kunnon savustuslaatikkoa. Savustuspussista ainakin pelmahti kunnon savunhaju heti samantien, kun sen otti pois paketistaan, joten eiköhän tämän pitäisi onnistua.

Valitse noin 300 grammaa silakoita, pese ja suolaa ne. Silakat ladotaan siis nahkapuoli alaspäin ja ripotellaan suolaa päälle. Tilliäkin voit silputa pinnalle lisämakua tuomaan. Taittele silakat takaisin "kalan muotoiseksi". Parasta lienee asetella ne folion päälle, koska se helpottaa niiden saamista savustuspussiin. Sekä tietysti niiden poisottamista. Kalat vain pussiin ja savustamaan.

Savustuspussin kanssa savustaminen uunissa onkin sitten omanlaisensa prosessi. Ohjeet löytynevät varmaan jokaisesta savustuspussin paketista, mutta käydään ne läpi tässä silti pikakelauksella. Aseta uunipelti uunin alimmalle tasolle ja esilämmitä uuni maksimilämpöön. Älä täytä pussia kokonaan, sillä se kohoaa savustuksen aikana n. 10 senttiä. Sulje pussi taittamalla se kaksinkertaisella, noin sentin levyisellä taitoksella.

Aseta pussi kuumalle pellille, niin että pussin "tämä puoli alaspäin" -puoli tulee loogisestikin alaspäin. Jos omistat liesituulettimen, se on suositeltavaa laittaa päälle ainakin aluksi. Tässä asunnossa sitä ei ole ja tuoksu ja "savutilanne" on sen mukainen. Ihme kyllä palovaroitin ei alkanut huutaa. Uunin luukkua ei savustuksen aikana saisi avata, ettei lämpötila muutu dramaattisesti.

Savusta ensin uunin maksimiteholla, jotta savustutoiminto käynnistyy kunnolla. Sen jälkeen laske lämpötila 200:aan asteeseen ja jatka kypsentämistä. Uunista otettua, anna ruuan vetäytyä vielä kymmenisen minuuttia ennen kuin leikkaat pussin auki vaikka saksilla.


Silakkapihvit


Vielä hetki silakoita ja sitten pääsee lepäämään. Levitä silakat leivinpaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta suolalla, valkopippurilla ja tillillä. Sen jälkeen pääset pelaamaan eräänlaista "etsi parit" -peliä, joskin tässä vaikeustaso on vähän helpompi kuin normaalisti. Tässä kun ei tarvitse muistaa niin paljoa kuin normaalissa muistipelissä. Joten siis ei muuta kuin parittamaan silakoita.Leivitä silakkapihvit ruisjauhoissa ja paista voissa  kuumalla paistinpannulla, kunnes silakat ovat rapsakoita. Hyvin yksinkertaista. Kaikkien näiden silakoiden kanssa sopii hyvin yhteen keitetyt perunat tai perunamuusi. Kermaviilikastike menee myös loistavasti kyytipoikana. Sen kun vielä maustaa vähän suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Tilliähän voi tunkea kans vähän joka väliin, jos siltä tuntuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit