Aloita projekti lämmittämällä kattilassa 250 grammaa voita, 1 desi siirappia, 400 grammaa sokeria ja 1 desi vettä. Lämmitä kunnes aineet ovat sulaneet ja sekoittuneet yhteen. Älä kuitenkaan rupea keittämään niitä. Ota kattila pois levyltä ja lisää tässä välissä mausteet, eli 2 teelusikallista kanelia, 2 teelusikallista inkivääriä, 2 teelusikallista neilikkaa, 3 teelusikallista suolaa ja loppusilauksena 1 teelusikallinen pomeranssinkuorta.
Sitten sekoitetaan keskenään 3 teelusikallista soodaa ja puoli desiä haaleata vettä. Tämä seos puolestaan sekoitetaan taikinaan. Lopuksi vielä sekoitetaan noin 700 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja taikinaan. Tämän jälkeen taikina saakin seisoa jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin siitä pääsee kunnolla leipomaan.
Seuraana päivänä taikinan voikin sitten ottaa kaapista jatkotyöstämistä varten. Kaulin vain käteen, vehnäjauhoa vähän alustalle ja kaulitsemaan taikinaa. Varmista kuitenkin ensin, että taikina on oikein maukasta, ihan puhtaasti siis testimielessä. Ota sellainen reilu nyrkillinen taikinaa kerrallaan ja kaulitse se jauhojen kanssa parin millin paksuiseksi levyksi.
Sen jälkeen vain kaivamaan piparimuotit esiin ja painelemaan pipareita taikinalevystä. Laita uuni lämpiämään 200:aan asteeseen. Asettele raa'at piparit leivinpaperin päälle uunipellille ja paista viitisen minuuttia. Ota piparit pois pelliltä viilenemään. Voit koristella ja kuorruttaa ne mikäli haluat, mutta nämä ovat kyllä todella hyviä ihan tällaisenaan. Pari pellillistä pipareita tuli syötyä lähes heti. Ja jos et halua paistaa kaikkia pipareita kerralla, taikinan voi helposti pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Resepti:
250 g voita
1 dl siirappia
400 g sokeria
1 dl vettä
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
3 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
3 tl soodaa
0,5 dl haaleaa vettä
700 g vehnäjauhoja
700 g vehnäjauhoja
Lämmitä ja sekoita voi, siirappi, sokeri ja vesi keskenään kattilassa. Lisää mausteet lämpimään seokseen. Sekoita keskenään sooda ja haalea vesi ja lisää taikinaan. Sekoita vielä 700 grammaa vehnäjauhoja, jotta taikinasta tulee kiinteä. Anna seisoa ja maustua seuraavaan päivään. Kaulitse taikinasta parin millin paksuisia levyjä, leikkaa piparimuotilla ja paista 200:assa asteessa noin 5 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti