tiistai 17. joulukuuta 2013

Luukku 17: Piparkakkutalo

Jouluna kuuluu tietysti aina tehdä piparkakkutalo. Se yleensä aiheuttaa enemmän tai vähemmän ahdistuneisuutta, mutta tehtävä se on silti. Mutta minkälainen? Siinäpä se ongelma. Ihan perustalon ohjeet löytää monestakin paikasta, mutta jos haluaa tehdä jotain vähän vaikeampaa, mutta ei silti vielä mitään Buckinghamin palatsia, niin ohjeita ei aina ole ihan hirveästi tarjolla. Tästä kuitenkin kaavat yllä olevaan taloon. Pieni varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan. Valmis piparkakkutalo ei ole siitä kevyimmästä päästä herkkuja ja sisältää tuollaiset päälle 30 000 kaloria. Kannattaa siis kutsua ystäviä apuun.

Piparitalon teko aloitetaan tietysti tekemällä piparitaikina. Taikinan valmistumisen jälkeen se kaulitaan ja siitä leikataan muottien mukaiset palaset, jotka sitten paistetaan sopivan ruskeiksi. Sama operaatio tehdään myös, jotta saadaan pohjalevy. Tähän ei tarvita muottia vaan siitä voi tehdä senmuotoisen ja kokoisen kuin haluaa. Kaikkien palojen pitää antaa jäähtyä ennen kuin niistä voidaan koota talo.

Palat yhdistetään kuumennetulla sokeriliemellä. Paistinpannu siis vain esiin ja sokeria pannulle. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut liemeksi ja vasta sen jälkeen liimattavien palojen reunat painetaan sokeriin ja liitetään yhteen. Elämää helpottaa kummasti se, että aloittaa seinäpaloista ja sen jälkeen siirtyy vasta kattopaloihin. Kun koko talo on koottu, voikin aloittaa saman tien koristeiden ja kuorruttamisaineiden teon. Talon saa jokainen koristella tietysti kuten itse haluaa, mutta seuraavien ohjeiden mukaan siitä pitäisi tulla hyvin samannäköinen kuin kuvan esimerkki on.




Sokerimassa


Sokerimassaa saat valmistettua tähän tarvittavan määrän (jää sitä vielä ylitsekin itseasiassa) kahdesta kananmunanvalkuaisesta, kahdesta ruokalusikallisesta glukoosisiirappia ja 700 grammasta tomusokeria. Massa kannattaa jakaa jo kahteen osaan, sillä toisesta puolikkaasta tehdään punaista huopakattoa ja toinen pysyy valkoisena. Elintarvikeväreistä oli käytössä punainen ja vihreä. Värin muokkaamiseksi käytettiin myös kaakaojauhetta. Näitä vaan sekoitettiin ja lisättiin ja sekoitettiin lisää kunnes värisävystä tuli kattohuovaksi sopiva. Vaivaa leikkuualustalla tai pöydällä tomusokerin kanssa, kunnes massa on kiinteähköä ja kenties jopa taikinamaista.

Laita massa jääkaappiin tekeytymään vähäksi aikaa. Tämän jälkeen se kaulitaan ohueksi levyksi ja leikataan sellaiseksi kuin halutaan. Kattohuovaksi sopivat hyvin neliönmalliset palaset, kun taas seinälaudoista tehdään loogisesti pitkiä ja kapeahkoja nauhoja. Valkoista massaa käytettiin lisäksi myös pohjan peittämiseen. Talon loppukoristeluita varten tehdäänkin sitten ohuempaa ja pursotettavaa tomusokeriseosta.

Sokerikuorrute

Eli siis ei käytetä samaa sokerimassaa kuin aikaisemmin, vaan tehdään ihan pelkästään valkuaisista ja tomusokserista pursotettavaa kuorrutetta, joka voidaan värjätä elintarvikevärillä. Lisää siis sokeria seokseen kunnes rakenne on sopiva.

Tätä seosta voidaan käyttää sellaisenaan koristeeksi, mutta sitä on helppo käyttää myös liimana. Tähän piparkakkutaloon esimerkiksi tehtiin kivijalka Fazerin Pihlaja-karkeista ja laudoitus sokerimassasta. Itsestään nuo kummatkaan eivät pysy seinässä, vaan ne liimattiin sokerikuorrutteella. Pihlaja-karkit halkaistiin poikittain ja niitä ladottiin kolmeen kerrokseen, käyttäen sokerikuorrutetta laastina/liimana. Sama prosessi käytiin läpi lautojen kanssa ja ne liimattiin talon seinään kuorrutteen voimin. Kattohuovat vielä kiinni myös, niin talo alkaa olla loppusuoralla.


Kuuset valmitettiin jäätelötötteröistä, jotka pursotettiin värjätyllä sokerikuorrutteella.  Pursota kuuset alhaalta ylöspäin, jolloin siitä tulee hienon kerroksellinen. Tötteröt saattavat olla vähän epätasaisia, joten niitä voi leikata tai murustella tasaisemmiksi.

Sokerikuorrutetta tarvitaan myös valkoisena, joten toisen erän tehtyäsi voit pursottaa katon reunat, savupiipun, tiili- ja puuseinän saumakohdan sekä pihakuuset. Levitä valkoinen sokerimassalevy kuitenkin pohjan päälle, ennen kuin asettelet kuuset ja mahdolliset muut koristeet paikoilleen. Sokerikuorrutteella saa nimittäin hyvin peitettyä mahdolliset pienet kosmeettiset virheet siellä täällä, mikäli sellaisia jossain on. Loppusilauksena ripotellaan päälle vielä vähän tomusokeria, joka tekee piparkakkutalosta ihanan talvisen näköisen.




Tarvitset:

Piparitaikinaa
Tomusokeria
Kananmunanvalkuaisia
Glukoosisiirappia
Elintarvikevärejä
Jäätelötötteröitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit