tiistai 3. joulukuuta 2013

Luukku 3: Glögimarmeladit

Kukapa ei tekisi ainakin jonkinlaista tuttavuutta joka joulu Fazerin vihreiden kuulien kanssa. Niihin tulee sellainen viha-rakkaussuhde, koska ovathan ne aivan ällöttävän makeita, mutta silti niitä on kuitenkin saatava. Kahden kuulan jälkeen on jo hyvin vahva sokerihumalan mahdollisuus. Marmeladeja voit kuitenkin tehdä myös itse, joten pelkästään kaupan vaihtoehtoihin ei tarvitse tyytyä.

Näiden tekeminen oli kyllä sellaista "epäonnistumisten kautta voittoon" tyylistä toimintaa. Ensimmäisellä kerralla ei löytynyt agar-agaria, vaan ostettiin liivatejauhetta ja sen kanssa meni annostus vähän pieleen, eikä marmeladi ollenkaan meinannut hyytyä. Joten uusi yritys. Silloin liivatteen määrää lisättiin, mutta ei siitä siltikään tullut juuri mitään. Agar-agaria oli siis saatava. Käväisin apteekissa kysymästä, mutta sieltäkään ei löytynyt. Lopulta sitä löytyi kuitenkin paikallisen marketin hyllyiltä ja kolmas kerta toden sanoi.

Eli tuumasta toimeen taas. Kattila esiin kaapista ja kolme ruokalusikallista agar-agar-hiutaleita kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keittele seosta kolme varttia ja sekoita säännöllisesti, että mikään ei jämähdä pohjaan kiinni. Nosta kattila pois levyltä ja lisää glögi sekaan. Lisää vielä puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita ja kaada kelmulla vuorattuun vuokaan. Ihan hirveän paksua kerrosta ei kannata laittaa eli noin sentin paksuinen marmeladi on jo ihan tarpeeksi paksu.

Anna marmeladin jähmettyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Jähmettymisen jälkeen marmeladilevy kumotaan sokerilla peitetylle leivinpaperille. Eri ohjeet kehottivat jättämään marmeladin noin tunniksi kuivumaan ja tottakai sitä kehotusta oli taas pakko uhmata. Mutta ihan noin varmuuden vuoksi, antakaa sen kuivua jonkin aikaa. Kuivumisen jälkeen voit leikata vaikkapa pienillä piparimuoteilla marmeladista paloja ja kieritellä ne sokerissa. Sokeri kyllä vähän suli marmeladien pintaan, joten tässä vaiheessa kävi todellakin ilmi, että marmeladilevyn kuivumaan jättäminen on hyvä ajatus.

Tarjoile sellaisenaan ja valmistaudu sokerihumalaan.

Resepti:


3 rkl agar-agar-hiutaleita
5 dl vettä
2 dl sokeria
2 dl glögiä
1/2 sitruunan mehu

Laita agar-agar-hiutaleet kattilaan ja kaada vesi ja sokeri mukaan. Keitä n. 45 minuuttia, ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon glögi ja sitruunamehu. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan ja anna jäähtyä seuraavaan päivään vaikka jääkaapissa. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna kuivua tunnin verran. Leikkaa haluamasi kaltaisia paloja ja kieritä sokerissa.

8 kommenttia:

  1. Säilyyköhän nuo miten? Jos joulupakettiin kääräisisi hillojen ja sinapin kaveriksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne aika hyvin säilyy, sillä seos on kuitenkin käynyt aika korkeissa asteissa. Mutta kunhan muistaa kuivuttaa marmeladia etukäteen tarpeeksi, niin se auttaa. Ne nimittäin muuten sulavat jonkin verran huoneenlämmössä ja tekevät kaikesta mahdollisesta kymmenen metrin säteellä tahmeata ja sokerista. Hyvin pakattuna ne varmasti toimivat myös lahjapaketissa.

      Poista
  2. hei paljonkoha pitäs liivatetta pistää et tulis ees jonkinlaista.....? ei löydy agaragaria ja kuulemma poistettu markkinoilta kun jotain häikkää eikä koko suomee viittis kiertää... paljon liivatelehtiä tai sellasta gelatiinijauhetta? :-) mitäpä veikkaisitte

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liivatteen määrästä on paha sanoa, sillä se ei oikein tuo samaa tulosta vaikka sitä laittaisi kuinka paljon enemmän. Joten jos agar-agaria jostain löytyy (itse löysin sitä K-Supermarketista) niin se olisi paras.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. ja miten teillä tuli noin tummia kun mulla tulee sellasia melkein läpinäkyvän punasia...? :-D oliks täs joku jippo mitä en älynny

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä käytetyssä glögissä oli vähän enemmän mustaherukkamehua, koska alkuperäinen glögierä loppui. Joten se varmasti vaikutti myös väriin.

      Poista
  5. Marmelaatit hyytymässä. 8)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit