perjantai 6. joulukuuta 2013

Luukku 6: Suklaakonvehdit

Suklaakonvehtien tekeminen itse kuulostaa hyvin hauskalta ja kivalta idealta, mutta se on vähän sellaista taiteilua, että Pandan Juhlapöydän konvehdit saattaa kuitenkin olla se helpompi vaihtoehto. Saahan omatekemistä tietysti parempia ja juuri sellaisella täytteellä kuin itse haluaa. Silloin ei tarvitse "taistella" siitä, että kuka ottaa sen viimeiseksi jääneen konvehdin, jota kukaan ei oikeastaan halua, mutta syödä se pitää siltikin.

Valitse konvehteja varten laadukasta suklaata. Ei mitään Fazeria vastaan, mutta se perussininen suklaalevy ei valitettavasti tähän sovellu. Sitä nimittäin testattiin. Tumma suklaa tietysti toimisi hyvin konvehdeissa, etenkin valkosuklaakoristeiden kanssa, mutta oma mieltymys nyt vaikutti valintaan tällä kertaa. Seuraavalla kerralla kyllä kokeillaan jo jotain muuta, niin josko sitten kaikki menisi sujuvammin.


Suklaa sulatetaan vesihauteessa ja temperoidaan. Temperoinnilla tarkoitetaan sulatetun suklaan käyttämistä eri lämpötiloissa, jolloin suklaan koostumus muuttuu, eikä se enää (ainakaan toivon mukaan) sula sormiin heti, kun kosket siihen. Maitosuklaan tapauksessa ensimmäinen lämpötila on 45 astetta, jonka jälkeen sen annetaan laskea 26-27:ään asteeseen ja lopuksi nostetaan taas 30:een asteeseen.

Suklaan temperoinnin jälkeen voidaan se kaataa konvehtimuotteihin. Varsinaisia konvehtimuotteja ei nyt ollut käytössä vaan nämä tehtiin jääpalamuotteihin. Kyllä ne niistäkin irtosivat, mutta oikeat konvehtimuotit olisivat silti parempia. Valuta ylimääräinen suklaa pois, niin että muotteihin jää vain konvehtien "pinta" jäljelle. Täytä konvehdit valitsemallasi täytteellä. Näihin pursotettiin aiemmin tehtyä karpalomarmeladia.

Täyttämisen jälkeen muotit täytetään taas suklaalla, jolloin niihin tulee myös pohja. Kaavi yli jäävä suklaa takaisin astiaan ja toista sama operaatio muiden konvehtimuottien kanssa. Laita konvehdit jääkaappiin muutamaksi minuutiksi, jonka aikana ne jähmettyvät.


Jäähtyneet konvehdit voidaan koristella temperoidulla valkosuklaalla, esimerkiksi tekemällä niihin raitoja. Valkosuklaan temperoinnissa sulatettu suklaa lämmitetään ensin 40:een asteeseen, annetaan jäähtyä 26-27:ään asteeseen ja lopuksi nostetaan taas 25:en ja 29:än asteen välille. Näin myöskään valkosuklaaraidat eivät sula niin helposti sormiin ja konvehdeista voi oikeasti nauttia ilman, että ne pitää ahtaa suuhun aina kokonaan.


Resepti:

400 g maitosuklaata
100 g valkosuklaata
marmeladia

Sulata suklaa vesihauteessa ja temperoi se. Kaada temperoitu suklaa konvehtimuotteihin ja valuta ylimääräinen osa pois. Täytä suklaapintaiset muotit marmeladilla, kaada päälle suklaa ja kaavi pois yli menevä osa. Viilennä jääkaapissa muutaman minuutin ajan. Koristele temperoidulla valkosuklaalla.


1 kommentti:

  1. Hei, teillä näyttää olevan sama lämpömittari kuin minulla. Onko olemassa jokin tapa saada se näyttämään luotettavasti alle 35 asteen lämpötiloja? Suklaata jäähdyttäessä se jumiutui 34 asteeseen, ja tajusin jonkin olevan vialla vasta, kun muka 34-asteinen suklaani yhtäkkiä jähmettyi sekoitusastiaan...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit