sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Perunasalaatilla ja nakkipiilolla uusi vuosi perinteisesti käyntiin

Se alkaa sitten 2013 olla aika lopuillaan ja uusi vuosi tuloillaan. Kyllä aika lentää. Vastahan sitä koko bloggaaminen aloitettiin ja nyt jo vuosi vaihtuu. Ei auta nurinat, vaan viimeiset murkinat on pistettävä aluilleen, sillä pian on taas tupa täynnä uutta vuotta juhlistavia vieraita. Perunasalaatti ja nakkipiilot ovat listalla nyt. Perunasaaatista ja nakeista on jossain välissä ehtinyt tulla perinteinen uuden vuoden ruoka ja internet vihjaa, että tämä on tapahtunut vuosikymmeniä sitten. Silloin ne ovat olleet vähän hienompaakin tarjottavaa, kun taas nykyään ne ovat melko peruseineksiä. Ruokana perunasalaatti on alunperin rantautunut Suomeen jo joskus 1800-luvulla.

Perunasalaatti


Perunasalaatti aloitetaan luonnollisesti sillä, että keitetään perunat kypsiksi (mutta ei ylikypsiksi) kuorineen. Valitse tätä varten kiinteitä perunoita, sillä jauhoisista perunoista ei tule kovinkaan mahtavia onnistumisen hetkiä. Näitä oli tällä kertaa seitsemän keskikokoista pottua. Laita keitinveteen vielä pari teelusikallista suolaa. Keittämisen jälkeen niiden on annettava jäähtyä kunnolla. Nopeiten ne jäähtyvät kylmässä vedessä, mutta jos aikaa on, niin anna jäähtyä seuraavaan päivään asti.

Kuori viilentyneet perunat ja omenat ja pilko molemmat kuutioiksi. Perunakuutiot saa jättää isommiksi kuutioiksi, mutta muut saavat mielellään olla tasakokoisia. Pilko vielä kevätsipuli ja kuutioi suolakurkku, niin loppu alkaa häämöttää. Heittele vielä kapriksia sekaan ja sekoita kaikki edellä mainitut ainekset keskenään. Jos kapriksista haluaa enemmän makua salaattin, niin nekin voi pilkkoa, mutta niiden maku ei nyt ollut allekirjoittaneen toivelistalla.


Sekoita creme fraicheen sinappi, suola, sokeri ja mustapippuri ja lisää vielä noin teelusikallinen sitruunamehua. Lusikoi seos muiden aineiden joukkoon ja sekoita. Oman maun mukaan salaattiin voi lisätä vaikka valkosipulia ja vaikka mitä muuta. Salaatti on näin valmista.

Resepti: 


8 keskikokoista perunaa
2 omenaa
1 maustekurkku 
2 rkl kapriksia
muutama kevätsipuli

200 g creme fraichea
1,5 rkl sinappia
1 tl suolaa
2 tl sokeria
Mustapippuria

Nakkipiilot


Nakkipiiloja varten tarvitaan tietysti nakkeja, sekä niitä piiloja. Piiloina toimivat lehtitaikinan palaset, jotka rullataan nakkien ympärille. Muita esille otettavia aineksia ovat sweet chili kastike (tai ketsuppi, joka olisi se perinteisempi vaihtoehto. Tässä nyt otetaan vähän erilainen lähestymistapa.), juusto ja sesaminsiemenet. Lisäksi tarvitaan kananmunaa voiteluun.

Nyt tyydytään ihan vain valmiisiin lehtitaikinalevyihin sillä usko ei riitä siihen, että alkaisi itse tehdä. Leikkaa levyt keskeltä puoliksi ja levitä päälle vähän sweet chili kastiketta. Jätä parin sentin kaistale toisesta päästä ilman kastiketta, jotta piilot saa paremmin kiinni. Laita vielä juustoviipale ennen nakin asettamista ja rullaa piilo kiinni. Asettele piilot saumapuoli alaspäin pellille, voitele kananmunalla, koristele sesaminsiemenillä ja paista 225:ssä asteessa noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen sinulla onkin sitten 16 nakkia piilossa.

Nakkipiilot ovat aika takuuvarmoja ja niiden makua ei juuri voi pilata, mutta perunasalaatissa voi olla jo muutama momentti, jolloin saatetaan mennä pieleen. Näin hieman valikoivana ruokalijana näitä ongelmakohtia ovat maustekurkut ja kaprikset, mutta nehän voi sitten sieltä noukkia pois, jos viitsii. Tai jättää vallan pois jos tekee pari eri annosta. Silti on sanottava, että perunasalaatissakin on maku aika kohdillaan.

Nauti nakkipiilot perunasalaatin kanssa ja hyvässä seurassa, uuden vuoden raketteja ihastellen.

2 kommenttia:

  1. mitä muuta lihaa voisi piilottaa näihin?

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt pitkulaisia lihapullia ja kätkenyt niitä taikinaan. Broileri käy myös tai keitetyt porkkanat. Rullasin useimmiten kääreeksi ohueksi kaulittua sämpylätaikinaa tai ruispitsapohjaa. Lasten kanssa eväsretkillä tällaiset olivat meillä vakiona mukana.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit