maanantai 16. joulukuuta 2013

Luukku 16: Piimäjuusto

Piimäjuusto on nimensä mukaisesti juustoa, jossa yksi ainesosa on piimä. Piimä ei kuitenkaan ole mitenkään liian vahva maku juustossa, joten jos se ei satu olemaan lempijuomasi, voi tätä juustoa siltikin syödä. Kotijuustoon verrattuna tämän valmistus on jonkin verran erilaista ja esimerkiksi juustonjuoksutinta ei tarvita lainkaan.

Laita kolme litraa maitoa kattilaan kuumenemaan ja kun se alkaa kiehua, sekoita siihen hiljaa hämmentäen vatkatut kananmunat ja piimä. Kaksi kananmunaa siis vatkataan, litra piimää kaadetaan niiden joukkoon samoin kuin neljä teelusikallista suolaa ja kolme teelusikallista sokeria. Vasta sen jälkeen lisätään seos maidon joukkoon. Muista sekoittaa kuumentuvaa maitoa aina välillä tai muuten se kärvähtää pohjaan kiinni.

Kiehauta yhteen lisätyt seokset, mutta ota kattila heti pois levyltä, kun seos alkaa näyttää kiehumisen merkkejä. Jätä tämän jälkeen kattila lämpimään paikkaan seisomaan, jotta juustoaine erottuu herasta. Anna kattilan olla rauhassa noin puolisen tuntia. Niin ja tässähän tulee yksi käytännön juttu vastaan helposti, nimittäin kattilan suuruus. Tähän juustomäärään tarvitaan mieluusti ainakin viiden litran kattila.


Kun juusto on saanut rauhassa olla, juustoaineksen pitäisi olla selkeästi erottunut herasta ja sitä voidaan täten jatkotyöstää. Laita siivilään harsokangasta ja kaada juustoaines sen päälle. Käännä harso päälle ja painele juustoa, jotta ylimääräiset vedet irtoavat siitä. Laita puristettu juusto viileään ja anna olla seuraavaan päivään.

Resepti: 


3 l maitoa
1 1 piimää
2 kananmunaa
5 tl suolaa
3 tl sokeria

Vatkaa kananmunat ja sekoita niihin piimä, suola ja sokeri. Kuumenna maito ja sekoita kananmuna-piimäseos siihen hämmentäen. Muista sekoittaa usein, ettei maito pala pohjaan. Kiehauta seos ja ota pois levyltä tämän osoittaessa kiehumisen merkkejä. Pidä seos kattilassa ja anna olla puolen tunnin ajan, jotta juustoaine ja hera erottuvat. Kauho juustoaine harsolla päällystettyyn siivilään, taita harso päälle ja puristele pois ylimääräiset nesteet. Laita valmis juusto jääkaappiin ja anna olla seuraavaan päivään asti.

1 kommentti:

  1. Piimäjuusto on tosi herkullista. Kiitos selkeistä ohjeista, luulin sen olevan monimutkaisempaa mutta eihän se olekaan. Jos vain ehdin niin tätä teen jouluksi. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit