torstai 5. joulukuuta 2013

Luukku 5: Maustekakku

Nyt on vuorossa taas jotain makeahkoa ja jouluisen mausteista. Maustekakku ei välttämättä ole vakiona jokaisessa joulupöydässä, mutta sopii sinne varsin hyvin. Tämä lienee aika hyvin se suomalainen vastike brittiläiselle hedelmäkakulle. Sen maine tosin ei ole kai kovinkaan hyvä näinä päivinä, sillä mieleen ainakin muistuu sketsipätkä, jossa sama kakku kiertää joulusta toiseen lahjana suvun kesken. Tälle maustekakulle ei ainakaan tule käymään niin.

Kakkua varten tarvitaan jälleen melko perinteisiä leivontatarvikkeita. Listalle kuuluu voita, fariinisokeria, munia, vehnäjauhoja, manteleita, pomeranssinkuorta, neilikkaa, kanelia, kardemummaa, kermaa ja soodaa. Myös korppujauhot on tässä vaiheessa hyvä mainita, ettei niitä taas tarvitse lähteä erikseen hakemaan kaupasta, kuten täällä kävi. Taas.

Vatkaa 150 grammaa huoneenlämpöistä voita ja neljä desiä fariinisokeria keskenään kevyesti vaahdottaen. Lisää kolme kananmunaa yksi kerrallaan tasaisesti vatkaten. Lisää sekaan vielä mausteet (jokaista puolikas teelusikallinen) ja puolitoista desiä kermaa, johon on sekoitettu kaksi teelusikallista soodaa. Lopuksi seokseen lisätään vielä neljä desiä vehnäjauhoja.


Voitele kakkuvuoka tasaisesti joka puolelta (poislukien tietysti ulkopuoli...) voilla ja jauhota se korppujauhoilla. Jos ei ole korppujauhoja, niin mannaryynit käyvät myös vallan loistavasti, sillä ne ovat yleensä tasaisempiakin kuin korppujauhot. Kaada taikina vuokaan, lämmitä uuni 175:een asteeseen ja paista kakkua noin tunnin verran.


Resepti:


150 g pehmeää voita
4 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
80 g hasselpähkinärouhetta
0,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
1,5 dl kermaa
2 tl soodaa

Vatkaa voi ja fariinisokeri kevyeksi vaahdoksi ja lisää kanamunat yksi kerrallaan vatkaten. Lisää vielä mausteet ja kerma, johon on sekoitettu sooda. Sekoita seokseen jauhot. Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista noin tunti 175:essä asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit