keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Luukku 11: Suutarinlohi

Tämä on jälleen näitä pitkäaikaisempia projekteja, joten ihan hetkessä suutarinlohta ei siis tehdä. Ja myönnetään nyt heti tässä vaiheessa, että hetken löi tyhjää, kun tajusin, että suutarinlohi onkin jotain muuta kuin lohta. Oli tämä jossain päin aivoja tiedossa, mutta pölykerros tuon muistijäljen päällä oli hivenen paksuhko. Joten siis silakkaahan tämä ruoka sisältää, eikä suinkaan lohta. Nyt kun tämä nolo kömmähdys on ylitetty voidaankin taas keskittyä siihen olennaiseen eli ruuanlaittoon.

Suutarinlohen tekeminen aloitetaan joko heti aamusta tai edellisenä päivänä, sillä silakat täytyy suolata ja niiden pitää antaa olla ainakin tuollainen kuutisen tuntia. Asettele silakat siis nahkapuoli alaspäin ja ripottele päälle karkeata suolaa. Silakoita voi asetella kerroksittain, kunhan vaan suolaa on kaikkialla. Ja anna siis silakoiden suolaantua ainakin 6 tuntia, mutta ne voi jättää hyvin oleskelemaan seuraavaan päivään asti.

Silakoiden suolauksen jälkeen kiehauta desi vettä, desi sokearia ja desi etikkaa. Lisää pippurit ja kaksi laakerinlehtä, kun olet ottanut kattilan levyltä. Anna seoksen jäähtyä. Myöhemmässä vaiheessa kävi ilmi, että liemi ei riittänyt aivan tälle määrälle silakoita, joten sitä voi keittää kyllä vähän enemmän. Liemi voisi riittää, jos silakoita ei rullaa, vaan ne asettelee ihan vain lappeelleen.

Silakoista puristellaan tai valutetaan ylimääräiset suolat pois ja rullataan rullalle nahkapuoli ylöspäin. Meidän silakathan olivat jämähtäneet toisiinsa vähän enemmänkin ja näyttivät itseasiassa enemmän pannunaluselta. Siinäpä vasta joululahjaidea kalan ystäville. Asettele silakat, viipaloidut porkkanat ja sipulit vaikkapa lasiseen säilykepurkkiin ja kaada liemi sekaan. Anna silakoiden maustua vuorokauden ja tarjoile vaikkapa keitettyjen perunoiden kanssa.

Silakoiden rullaus ei välttämättä ole kovinkaan tarpeellista, sillä niistä on helpompi saada nahka pois, kun ne eivät ole rullalla. Joten tämä vielä näin loppukommenttina. Maku oli erittäin paljon kokin mieleen.

Resepti


1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl etikkaa
1 pieni sipuli
1 porkkana
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä

Asettele silakat nahkapuoli alaspäin vuokaan ja sirottele karkeaa suolaa niiden päälle. Anna suolaantua 6 tuntia tai jopa seuraavaan päivään. Kiehauta vesi, sokeri sekä etikka ja lisää laakerinlehdet ja pippurit, kun olet ottanut keitoksen pois levyltä. Anna jäähtyä. Asettele silakat, viipaloidut porkkanat ja sipulirenkaat astiaan ja kaada liemi sekaan. Anna maustua seuraavaan päivään.2 kommenttia:

 1. Poijaat prkl on nyt vähän modernisoineet perinnereseptiä. Mistä lohireseptistä tai lasimestarin sillireseptistä oottekaan mahtaneet löytää ainekset, mutta ei kyllä tuo mikään suutarinlohi ole. Perinnereseptit löytyy noista ennen vuotta 1980 kirjoitetuista keittokirjoista ja niissä kaikissa on suutarinlohelle ihan erillainen ohje. Ei porkkanaa, ei laakerinlehteä, ei rullauksia, vaan silakkaa, sipulia, suolaa, sokeria ja etikkalientä. Pyytäkääpäs nyt joulupukikia etsimään divarista vaikka Koskimies-Somersalon Keittotaitokirja tai muutama muu vanha keittokirja ensten pohjatiedoksi jos meinaatte esiintyä perinneruokien asiantuntioina.
  Hyvän ja makoisan joulun toivotuksin t. Pitokokki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta. Näitä modernisointeja tulee kyllä aina välillä jatkossakin, enemmän ja enemmän tietysti, kunhan noita perinteisiä reseptejä on koluttu läpi. Tarkoitushan ei missään nimessä ole esiintyä perinneruokien asiantuntijoina, vaan pitää hauskaa ruuanlaiton kanssa, kokeilla niitä vanhojakin reseptejä ja kokeilla myös mitä niistä saa aikaiseksi, kun vähän soveltaa ja päivittää.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit