Liuota sata grammaa hiivaa viiteen desilitraan kädenlämpöistä vettä, jonka jälkeen sekaan lisätään vielä 200 grammaa lämmitettyä rahkaa. Kolme teelusikallista suolaa, desi siirappia ja neljä teelusikallista kuminaa seuraa vielä perässä.
Lisää ruisleseet ja 200 grammaa jauhoja ja anna taikinan turvota tovi. Tuollainen viisi minuuttia on riittävä aika. Alusta tämän jälkeen loputkin vehnäjauhot, eli kilon verran. Lopuksi sekaan vielä huoneenlämpöinen voi. Tämän jälkeen taikina saakin taas olla omassa rauhassaan lämpimässä ja liinan alla. Noin 30 minuutin kohoamisen jälkeen sitä voidaan taas työstää.
Jaa taikina neljään osaan ja leivo taikinapaloista pyöreitä leipiä. Laita uunipellille leivinpaperi ja nosta leivät pellille. Taas kerran niiden annetaan kohota, jälleen 30 minuuttia. Tee leipien pintaan ristiviillot ja paista 175:ssä asteessa noin puolen tunnin ajan. Voitele leivät siirappivesiseoksella heti, kun ne tulevat uunista ulos.
Resepti:
2 prk maitorahkaa
5 dl vettä
100 g hiivaa
3 tl suolaa
1 dl mallassiirappia
4 tl kuminaa
3 tl ruisleseitä
1200 g vehnäjauhoja
100 g voita
50 g rusinoita
30 g hasselpähkinärouhetta
Voiteluun:
1 dl siirappia
1 dl vettä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sen jälkeen lämmitetty rahka. Lisää suola, siirappi ja kumina. Sekaan laitetaan vielä ruisleseet ja 200 grammaa jauhoja ennen kun taikinan annetaan nousta 5 minuuttia. Alusta taikinaan loput jauhot ja huoneenlämpöinen voi. Kohota lämpimässä liinan alla puoli tuntia, jonka jälkeen leivotaan taikinasta 4 pyöreää leipää. Anna leipien kohota uunipellillä taas puoli tuntia ennen paistamista. Viillä pintaan ristiviillot ja paista 175:ssä asteessa puoli tuntia. Voitele uunista otetut leivät siirappivesiseoksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti