torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 12: Joululimppu

joululimppu resepti
Joululimppu on nyt jo nimensäkin puolesta selkeä joulunajan ruoka, joten sen kuuluminen joulupöytään on itsestäänselvyys. Nyt tehdään neljä limppua ja toivotaan, että niistä on vielä jotain jäljellä joulunakin. Joululimppu on yleensä kyllä sen verran hyvää, että se ei turhan kauaa säily.

joululimpun ainesosat
Liuota sata grammaa hiivaa viiteen desilitraan kädenlämpöistä vettä, jonka jälkeen sekaan lisätään vielä 200 grammaa lämmitettyä rahkaa. Kolme teelusikallista suolaa, desi siirappia ja neljä teelusikallista kuminaa seuraa vielä perässä.

joululimppu nostatus
Lisää ruisleseet ja 200 grammaa jauhoja ja anna taikinan turvota tovi. Tuollainen viisi minuuttia on riittävä aika. Alusta tämän jälkeen loputkin vehnäjauhot, eli kilon verran. Lopuksi sekaan vielä huoneenlämpöinen voi. Tämän jälkeen taikina saakin taas olla omassa rauhassaan lämpimässä ja liinan alla. Noin 30 minuutin kohoamisen jälkeen sitä voidaan taas työstää.

joululimpputaikina
joululimppu valelu
Jaa taikina neljään osaan ja leivo taikinapaloista pyöreitä leipiä. Laita uunipellille leivinpaperi ja nosta leivät pellille. Taas kerran niiden annetaan kohota, jälleen 30 minuuttia. Tee leipien pintaan ristiviillot ja paista 175:ssä asteessa noin puolen tunnin ajan. Voitele leivät siirappivesiseoksella heti, kun ne tulevat uunista ulos.  Resepti: 

2 prk maitorahkaa
5 dl vettä
100 g hiivaa
3 tl suolaa
1 dl mallassiirappia
4 tl kuminaa
3 tl ruisleseitä
1200 g vehnäjauhoja
100 g voita
50 g rusinoita
30 g hasselpähkinärouhetta

Voiteluun:
1 dl siirappia
1 dl vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sen jälkeen lämmitetty rahka. Lisää suola, siirappi ja kumina. Sekaan laitetaan vielä ruisleseet ja 200 grammaa jauhoja ennen kun taikinan annetaan nousta 5 minuuttia. Alusta taikinaan loput jauhot ja huoneenlämpöinen voi. Kohota lämpimässä liinan alla puoli tuntia, jonka jälkeen leivotaan taikinasta 4 pyöreää leipää. Anna leipien kohota uunipellillä taas puoli tuntia ennen paistamista. Viillä pintaan ristiviillot ja paista 175:ssä asteessa puoli tuntia. Voitele uunista otetut leivät siirappivesiseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit