keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Luukku 18: Satakuntalainen kakko

Kakko tuli jo kerran aiemminkin vastaan yhdessä blogikirjoituksessa ja näin entisenä satakuntalaisena se on ollut ihan perussanastoa aina. On kuitenkin käynyt ilmi, että kaikki eivät kakkoa tunne, joten käydäänpä pikaisesti läpi se. Kyseessä on siis ihan simppeli vaaleista jauhoista tehty leipä, joka on ainakin epävirallisesti Satakunnan maakuntaleipä. "Hienostopiireissä" käytetään ihan vaan hiivaleipä-nimitystä.

Lämmitä litra maitoa kädenlämpöiseksi ja sekoita 50 grammaa hiivaa, 2 teelusikallista sokeria ja 2 teelusikallista suolaa siihen. Pienen osan maidosta voisi korvata vedellä, mutta tällä kertaa nyt tehdään pelkällä maidolla koko resepti. Sekoita tässä vaiheessa joukkoon 4 desiä vehnäjauhoja ja 8 desiä ohrajauhoja ja anna nousta lämpimässä pyyhkeen alla puolen tunnin verran.

Lisää loput jauhot taikinaan ja vaivaa taikinaa viitisen minuuttia. Ja kokilta kajahtaa tässä vaiheessa terveisiä: "Yleiskone on hyvä lahjaidea, jos vielä ei ole lahjaa keksinyt. Vaivaaminen on kyllä yhtä *sensuroitu*" Havaitsen tässä jonkinlaista vihjailua. Jokatapauksessa... vaivaamisen jälkeen puhdistetaan kädet ja kulhon reunat taikinasta, muotoillaan siitä kekomainen rakennelma, ripotellaan päälle vähän jauhoja ja painetaan risti taikinan päälle. Onpa uskonnollinen leipä. Anna taikinan nousta taas lämpimässä tunnin verran.

Muotoile taikinasta jauhoja apuna käyttäen pötkö, joka jaetaan neljään yhtä suureen osaan. Kaikki varmasti jo hoksasivatkin, että kakkoja tulee näin ollen neljä kappaletta. Taputtele taikinaklöntit noin sentin paksuisiksi pyöreiksi levyiksi, tasoita pinta, leikkaa keskeltä pois pyöreä reikä ja painele pintaan reikiä haarukalla tai vastaavalla.

Paista kakkoja 225:ssä asteessa noin 20 minuutin ajan kunnes leivät ovat kauniin vaaleanruskeita. Tällä vanhalla ohjeella ei välttämättä tule ihan parasta kakkoa, mitä ikinä olen maistanut, joten ohra- ja vehnäjauhojen suhdetta voinee hieman tasoittaa kun seuraavan kerran tekee. Ja suolaa ja sokeria voinee lisätä vähäsen enemmän.

1 l maitoa
2 tl suolaa
50 g hiivaa
2 tl sokeria
14 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, sokeri ja suola. Lisää osa jauhoista ja sekoita. Laita lämpimään tilaan pyyhkeen alle nousemaan noin puoleksi tunniksi. Lisää loput jauhot taikinaan ja vaivaa viitisen minuuttia. Muokkaa taikinasta kulhoon kekomainen rakennelma, ripottele päälle jauhoja ja paina siihen ristinmerkki. Anna leivän nousta tunnin verran lämpimässä. Tee taikinasta pötkö, joka jaetaan neljään osaan. Taputtele noin sentin paksuisiksi pyöreiksi levyiksi, tasoita pinta ja leikkaa keskelle reikä. Painele pintaan reikiä haarukalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuutti.


2 kommenttia:

  1. Hei, kakko-ohjeessa taitaa olla liian vähän mausteita. 2 tl suolaa ja 2 tl sokeria litraan maitoa ei riitä, etenkin kun jauhoista suurin osa on ohrajauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Kakko on itseasiassa tehty vanhalla ohjeella, joka on 40-luvulta lähtöisin, joten kaikki mitat ovat tässä sellaisenaan. Mutta myönnettävä on, että ihan hirveän maukasta leivästä ei näillä ohjeilla tule, joten ohra- ja vehnäjauhojen suhdetta kannattaa tasoittaa ja suolaa ja sokeriakin todennäköisesti lisätä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit