sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Luukku 22: Joulutortut

Joulutortuista perinteisemmäksi on hankala päästä. Ne ovat kyllä aikalailla samalla viivalla piparien kanssa ja molempia on oltava joka joulu. Olkoonkin, että ne ovat herättäneet Ruotsissa kohua ja mielletty hakaristin mallisiksi, mutta joulutorttu on silti joulutorttu, eikä mikään muu. Ne ovat kyllä suurta herkkua ainakin omasta mielestäni.

Aloita sekoittamalla jauhot kylmään veteen ja vaivaa taikina notkeaksi. Sen jälkeen taikina punnitaan ja otetaan voipaketista saman painon verran voita. Anna taikinan seistä vielä noin vartin verran kylmässä. Sen jälkeen taikina kaulitaan neliskulmaiseksi levyksi ja voi levitetään sen keskelle. Käännä reunat niin sanotut ylä- ja alareunat sisään niin, että ne kohtaavat taikinalevyn keskellä. Jälleen kerran taikina saa seistä viileässä 10-15 minuuttia.

Tämän jälkeen päästään taas kaulimen kanssa toimeen. Taas taikina kaulitaan neliskulmaiseksi levyksi, joka on noin puolen senttimetrin paksuinen ja taitetaan jälleen niin että reunat kohtaavat keskellä. Ideaalitilanteessa taikinan annetaan olla taas viileässä 10-15 minuuttia. Täällä nyt tehtiin hieman aikaoptimointia ja taikina ei viileässä viihtynyt kuin muutaman minuutin. Tämä sama operaatio toistetaan yhteensä 5-6 kertaa.

Kaulitse lopuksi taikinasta jälleen noin puolen sentin paksuinen neliskulmainen levy ja leikkaa siitä taikinapyörällä tasaisia neliöitä joulutorttuja varten. Leikkaa kunkin neliön kulmista viillot keskelle päin, niin että keskellä on parin sentin koskematon alue. Laita keskikohtaan luumumarmeladia (tai jotain muuta mieleistä hilloa tai marmeladia) ja taittele joulutortun sakarat päälle. Vaihtoehtoisesti voit taitella sakarat ensin ja laittaa marmeladin niiden päälle. Tässä versiossa käytettiin aiemmin tehtyä luumuhilloa, mutta se ei välttämättä ole paras valinta. Hyvältä maistui tosin.

Voitele joulutortut kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia riippuen tietysti tottujen koosta. Tarkastele väriä ja huolehdi siitä, etteivät tortut pääse palamaan. Omat joulutortut olivat melko pieniä, joten ne olisivat kymmenessä minuutissa jo tulleet hyvin tummiksi. Ripottele päälle vielä tomusokeria ja tortut ovat valmiita tarjoiltaviksi.

Resepti:


3 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
165 g voita

Luumumarmeladia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit