sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Luukku 15: Lanttulaatikko

valmis lanttulaatikko
Joulunaika on myös laatikkoruokien aikaa, eikä joulupöytä ole monien mielestä täydellinen, ellei sieltä löydy lanttulaatikkoa. Myönnettäköön, se ei lapsena kuulunut omiin suosikkeihini, mutta nykyään sitäkin on oltava. Se on jännä, että edelleenkään sitä ei kyllä hirveän paljoa lautaselle
koskaan ilmesty, mutta jotain silti puuttuu, jos lanttu ei lautasella maistu.

lanttu
Lanttulaatikko ei sinänsä taas ole mikään vaikea tehtävä, mutta aikaa siihenkin menee, jos isomman annoksen tekee. Tai jos on valtava uuni, niin ei silloin. Aloitetaanpa siis kuorimalla ja pilkkomalla lantut. Tämän jälkeen niitä keitetään, kunnes ne ovat kypsiä ja mukavasti pehmentyneet, jotta ne voidaan soseuttaa. Jos haluaa käyttää ohituskaistaa, niin kaupasta saa valmista lanttusosetta.

paloitellut lantut

Lanttujen soseutuksen jälkeen yhdistetään kaikki ainekset keskenään, eli muskottipähkinä, neilikka, inkivääri, suola, siirappi ja kananmunat. Tarkista tässä vaiheessa millainen maku soseessa on ja lisää mausteita oman maun mukaan, jos siltä tuntuu. Monessa netissä löytyvässä ohjeessa varoitettiin liikamaustamasta, sillä tietyt maut, kuten muskottipähkinä, voimistuu kypsentämisen aikana. Ainakaan näissä meidän laatikoissa mikään mauste ei ollut liian voimakkaana esillä.

Kaada lanttulaatikkoseos voideltuihin paistovuokiin ja ripottele pinnalle vielä korppujauhoja. Voinokareetkin sopivat laatikon päälle. Pintaan voit tehdä lusikalla tai veitsellä kuvioita, niin se on sitten visuaalisestikin miellyttävä. Kypsennä laatikoita 175:ssä asteessa kahden tunnin ajan.

lanttulaatikko paistoaste


Resepti:


2,5 kg kuorittuja lanttuja
8 dl kermaa
5 kananmunaa
1 tl muskottipähkinää
1,5 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl suolaa
2,5 dl siirappia

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit